Avantajele utilizarii rulourilor electrice MCA, automatizate cu tehnologiile RTS si io

Avantajele utilizarii rulourilor electrice MCA, automatizate cu tehnologiile RTS si io

2019-03-12

Dispozitivele automate de conectare sunt tot mai cautate in ultimii ani, peste tot in lume si in toate domeniile de activitate, cea mai importanta cerere pentru acestea fiind inregistrata in sectorul rezidential. Intr-o astfel de «locuinta conectata», un rol major il au rulourile electrice, asa cum sunt si rulourile electrice MCA, a caror instalare aduce numeroase beneficii utilizatorilor, precum autonomie, confort, securitate sau economii energetice.

Rulourile electrice MCA pot fi prevazute cu 2 tipuri de tehnologii radio automate, de tip wireless. Ambele poarta marca Somfy, renumitul furnizor francez recunoscut la nivel international in domeniul solutiilor conectate pentru automatizarea locuintei. Prima dintre acestea este tehnologia RTS, lansata in anul 2000, iar cea de-a doua este io-homecontrol® (2009). In prezent, desi ambele tehnologii par a face acelasi lucru, ofera beneficii diferite.

Tehnologia RTS permite controlul rulourilor din interiorul unei locuinte

Tehnologia RTS sau Tehnologia Radio Somfy® este o platforma de control ce functioneaza pe baza de unde radio si permite utilizatorilor sa controleze produse de interior sau exterior, asa cum sunt si rulourile electrice MCA, din orice loc aflat in interiorul sau exteriorul unei locuinte.

Rulourile electrice MCA prevazute cu tehnologia RTS pot fi actionate foarte simplu, prin intrerupatoare si telecomenzi, doar prin apasarea unui buton. Odata lansata aceasta comanda, undele radio depasesc orice obstacol, fara sa fie nevoie de nicio alta interventie, intrucat tehnologia RTS este omnidirectionala. Montajul rulourilor electrice prevazute cu aceste tehnologii este unul foarte rapid si permite apoi un control mult mai usor al rulourilor si o utilizare confortabila a acestora.

Sistemele RTS includ transmitatoare (telecomenzi si intrerupatoare) si receptoare radio incorporate in rulouri. Semnalele radio transmise intre acestea sunt imposibil de decriptat, iar nivelul de siguranta al tehnologiei este asfel unul superior, intrucat codurile acestora nu pot fi copiate. In general, tehnologia RTS este recomandata pentru actionarea simpla a unuia sau a mai multor rulouri si pentru casele sau cladirile cu putine deschideri de motorizat, fiind, de asemenea, compatibila cu unitatea de comanda TaHoma. Tehnologia RTS a devenit, in timp, una de referinta la nivel mondial in randul solutiilor de automatizare a rulourilor si are, pana in prezent, peste 10 milioane de instalari in toata lumea.

Rulourile electrice MCA - control optim la distanta, prin intermediul tehnologiei io-homecontrol®

Atunci cand un utilizator doreste sa-si controleze rulourile electrice MCA de la distanta prin internet, cel mai bine poate face acest lucru prin intermediul tehnologiei io-homecontrol®, actionabila de la distanta, cu ajutorul telefonului mobil sau a unei tablete prevazute cu internet. Compatibila atat cu unitatea de comanda TaHoma, cat si cu sistemul Connexoon, tehnologia io-homecontrol® spre deosebire de cea RTS, dispune de comunicare bidirectionala.

Aceasta este o functie foarte importanta in cazul actionarii rulourilor de la distanta, prin internet, intrucat semnaleaza unitatii de comanda daca apar anumite obstacole. Utilizatorul va avea, astfel, confirmarea vizuala a comenzii si va afla, de exemplu, in timp util, dupa ce a lansat comanda ruloului, daca acesta a intampinat anumite obstacole in actionare sau care este pozitia exacta a covorului de lamele. Si dispozitivele prevazute cu tehnologia RTS pot fi controlate de la distanta prin intermediul unitatii de comanda TaHoma, insa aceasta tehnologie nu dispune de comunicare bidirectionala, iar cel care o utilizeaza nu are confirmarea vizuala ca o anumita comanda pe care a lansat-o a fost si realizata, ceea ce face ca utilizarea sa prin internet sa nu fie una foarte sigura. Totodata, in timp ce in cazul RTS frecventa 1 trimite un semnal, in situatia tehnologiei io-homecontrol® sunt trimise 8 semnale, trecerea peste posibile interferente aparute in cale fiind mult mai usoara. Actionarea rulourilor electrice MCA prevazute cu tehnologia io-homecontrol® se poate face cu intrerupatoare radio, intrerupatoare cablate si telecomenzi, iar nivelul lor de siguranta este unul dintre cele mai bune din lume. De altfel, tehnologia wireless io-homecontrol® este una multi-brand si un protocol de comunicatie dezvoltat de un grup de producatori renumiti pe plan international (precum Somfy, Philips, Velux, Renson, Hitachi, Danfoss, G-U, BKS etc.) ce permite conectarea a unui numar mare de echipamente motorizate.

Controlul rulourilor exterioare, cu Connexoon

Fiecare dintre aceste doua tehnologii este deosebit de performanta, insa exceleaza din anumite puncte de vedere, respectiv:

  RTS io-homecontrol®
control in interiorul locuintei da da
creare scenarii in functie de evenimentele raportate pe internet   da
confirmarea realizarii comenzii   da
informare stare rulou (ridicat, partial coborat, complet coborat)    da
siguranta sporita    da
depasirea interferentelor   da
compatibilitate  TaHoma TaHoma + Connexoon

Avantajele rulourilor electrice MCA prevazute cu tehnologiile RTS si io-homecontrol® sunt multiple, iar printre acestea se afla si urmatoarele:

  • functionare sigura - intrucat undele radio pe baza carora actioneaza aceste automatizari wireless au emisii cu putere de 1 000 de ori mai mica decat cea a unui telefon mobil;
  • utilizare confortabila si prietenoasa - inclusiv de la distanta sau pe baza unor scenarii prestabilite;
  • montaj rapid - si, de asemenea, facil;
  • posibilitate de upgradare - intrucat este posibila adaugarea ulterioara a noi echipamente; componente, in functie de buget si necesitati, fara afectarea montajului original;
  • economie de energie - care este posibila datorita faptului ca aceste doua tehnologii monitorizeaza consumul de energie din locuinta si reduc semnificativ costurile datorita controlului simultan al mai multor sisteme.