Informatii importante la achizitia rulourilor. Diametrul axului conteaza!

De ce este importanta dimensiunea axului pe care se strange ruloul exterior

2015-01-09

Cand va decideti sa comandati rulouri exterioare pentru ferestre (termo-storuri), va sfatuim sa va informati si despre diametrul (grosimea) axului pe care se strange covorul de lamele.

MCA ofera rulouri cu lamela de 39 mm, 55 mm, 77 mm sau 100 mm, in functie de alegerea clientilor si tinand cont de destinatia rulourilor pentru fiecare caz in parte. Pentru ferestrele de dimensiuni medii, cel mai des cerute sunt rulourile cu lamela de 39 mm, iar in continuare va explicam de ce este importanta alegerea corecta a axului in cazul acestora.

In primul rand, trebuie sa stiti ca la axul octogonal folosit pentru rulouri cu lamela de 39 mm exista doua diametre dintre care se poate alege: de 40 mm sau de 60 mm.

Ax de 60 mm pentru rulouri cu suprafata de peste 2,5 mp

Corect din punct de vedere tehnic si functional este sa se aleaga un ax de 40 mm sau de 60 mm, in functie de dimensiunea ruloului. Pentru rulouri cu suprafata de pana la 2,5 mp se recomanda folosirea unui ax de 40 mm, iar pentru rulouri cu dimensiuni de peste 2,5 mp se utilizeaza un ax octogonal de 60 mm.

Important! Ce se intampla daca axul este mai mic decat cel recomandat?

La rulouri cu latimi mari, daca se instaleaza un ax mai mic decat cel recomandat din punct de vedere tehnic, in timp, axul respectiv se curbeaza in jos si sunt solicitate subansamblele din interior. Practic, pot aparea probleme in functionarea ruloului, covorul de lamele se poate bloca, iar folosirea produsului poate deveni imposibila.

Alegerea corecta a tipului de actionare

In functie de alegerea corecta a diametrului axului, intre unul de 40 mm sau unul de 60 mm, se alege si tipul de actionare, astfel:

  • Panglica si snur pentru ax de 40 mm (actionare limitata la un covor de lamele cu suprafata de 2,5 mp);
  • Manivela sau reductor cu panglica, actionari cu pret mari ridicat si cu o rezistenta mai indelungata fata de snur si panglica, pentru suprafete ale ruloului de peste 2,5 mp; incepand cu aceasta suprafata este corect din punct de vedere tehnic sa se utilizeze un ax de 60 mm;

Actionarile cu snur si panglica nu sunt indicate si pentru suprafete ale ruloului de peste 2,5 mp.

Click aici pentru Calculatorul online de preturi pentru termo-storuri MCA