Automatizarea produselor MCA, posibila prin doua tehnologii diferite, marca Somfy

Automatizarea produselor MCA, posibila prin doua tehnologii radio, marca Somfy

2018-11-29

La nivel global, consumatorii finali opteaza tot mai des pentru dispozitive automate de conectare. Un studiu recent realizat de compania americana Harbor Research a aratat ca, daca in anul 2014, la nivel international, existau aproximativ 2 miliarde de dispozitive inteligente conectate, pana in 2020 numarul acestora ar putea ajunge la 8 miliarde. Utilizatorii rezidentiali se afla pe locul intai in topul consumatorilor produselor de acest tip, fiind urmati de orase si industrie, sectorul constructiilor si infrastructura, transport si sanatate.

In acest context, MCA Grup a ales sa opteze pentru automatizarea produselor sale initiind un parteneriat cu producatorul francez Somfy, furnizor international de top in domeniul solutiilor conectate pentru automatizarea locuintei si unul dintre liderii mondiali ai pietei de automatizare a usilor si ferestrelor din domeniile rezidential si office.

Tehnologiile automate fara fir create de Somfy special pentru utilizatorii casnici le asigura acestora nu doar autonomie, ci si confort, securitate si economii energetice. Orice element motorizat din interiorul locuintei se poate conecta fara fir, doar prin intermediul unor tehnologii radio incorporate si poate fi controlat prin intermediul unor solutii automatizate sau al telecomenzii.

In portofoliul Somfy se regasesc 2 tipuri principale de tehnologii radio:

 1. io-homecontrol® - este o tehnologie wireless multi-brand si un protocol de comunicatie ce permite conectarea echipamentelor motorizate si care a fost dezvoltat de un grup de producatori renumiti pe plan international (precum Somfy, Philips, Velux, Renson, Hitachi, Danfoss, G-U, BKS etc.) pentru a avea o platforma de comunicare comuna. Lansarea tehnologiei pe piata a fost realizata de catre Somfy in anul 2009.
 2. RTS sau Radio Technology Somfy reprezinta tehnologia Somfy fara fir, lansata pe piata in anul 2000;

Sistemele RTS sunt compuse din transmitatoare (telecomenzi, comutatoare sau senzori). Transmitatoarele au rolul de a transmite semnale radio catre receptoare, iar acestea, la randul lor, actioneaza consumatorii electrici care executa comanda transmisa. Fiecare comanda transmisa prin unde radio este criptata simetric folosind o cheie de 128-biti care este imposibil de decriptat de catre o alta telecomanda similara, externa.

Tehnologia io-homecontrol® este una de referinta nu doar in randul specialistilor Somfy, ci si in cel al profesionistilor, fiind folosita de companii de referinta pe plan international, precum Velux (pentru ferestre), Niko (pentru iluminare), Honeywell si Atlantic (pentru incalzire). In cadrul acestui sistem, prin intermediul unei singure telecomenzi sau al unui panou de control, se pot actiona, de la distanta, prin internet (atat din interior cat si din exteriorul locuintei), diferite sisteme din casa. Dispozitivele de comanda si de receptie functioneaza pe baza unei comunicari bidirectionale. Astfel, de fiecare data cand este transmisa o comanda, ea va fi verificata si confirmata, in timp real, dupa ce a fost executata, iar un mesaj „OK” va aparea pe ecranul telecomenzii sau cel al smartphone-ului.
Denumirea tehnologiei io-homecontrol® provine de la cuvintele:

 • interoperable - care denumeste faptul ca produse realizate de fabricanti diferiti comunica in cadrul aceluiasi protocol;
 • homecontrol - indica faptul ca un singur punct de control controleaza automat si de la distanta mai multe componente.
  Care sunt beneficiile produselor bazate pe tehnologii radio?
 • Fac controlul casei tale mai usor si confortabil
 • Ofera siguranta sporita a sistemului de automatizari
 • Nu necesita gaurirea peretilor pentru cablaje
 • Sunt usor de montat
 • Produsele motorizate pot comunica intre ele
 • Echipamentul poate fi controlat in ansamblu si centralizat
 • Sunt sisteme adaptabile care permit adaugarea ulterioara de echipamente
 • Sunt inteligente, oferind feedback in timp real
 • Emit de 1000 de ori mai putina putere decat un telefon mobil, nefiind daunatoare pentru organismul uman

Ambele tehnologii Somfy destinate automatizarii locuintei - RTS si io-homecontrol® - pot fi instalate progresiv de catre utilizator, intrucat permit adaugarea ulterioara a noi echipamente componente, in functie de buget si necesitati, fara afectarea montajului original.

Calculeaza acum pretul rulourilor tale!

Configurator online de produse! Devizul se calculeaza instant!